17 Mayıs 2013 Cuma

KaNDiL HeLVaM :P


Herkesin geçmiş kandili mübarek olsun :)
Regaip kandili Recep ayının ilk cuma gecesidir. O ne kadar kutlu gün ki duaların geri çevrilmeyeceği günahlardan arınılacağı katı kalplerin yumuşayacağı gündür.



Eski gelenekler artık hayatımızda yok malesef :(. Buna şaşırmamak gerek aslında. Günümüzde insanlar yardımlaşmamaya herkesin herşeyi yapabileceğine inanıyorlar. Eski zamanlarda öylemiymiş Tabiki hayır... Eskiden komşuluk dostluk daha bi yakınlarmış. Komşuluk varmış. Günümüz oturduğu apartmanlarda alt kattaki ya da üst kattaki komşusunu tanımayacak kadar insanlar yakınlıktan kopmuşlar... Neyseki bizim gibiler hala bu gelenekleri hatırlatacak kişiler var.




Dün komşularıma helva yaptım. İşten eve gittim karnımı doyurdum ve başladım helva kavurmaya yapılışının fotosunu çekecektim lakin kavururken başka bişeyle ilgilenemiyorsun hemencecik un yanabiliyor bunu göze alamadım :) yapılışını anlatayım o zaman ... ama ileriki sayfalarımda yapılışının fotosunu çekerek ayrıntılı anlatacağım...

5 sb Un
3 sb su
3 sb şeker
1 paket margarin
hepsi bu kadar

           Büyük rahatça kavurabileceğimiz bir tencere alıyoruz. teflon olmaması gerek. başka bir küçük tavada yağımızı eritiyoruz. tenceremize unu eleyerek koyuyoruz. Sonrasında erimiş ve kaynayan yağımızı ekliyoruz karıştırarak tüm una karışmasını sağlıyoruz. ve koyulaşıncaya kadar kavuruyoruz. bu arada başka bir tencerede suyumuzu ve şekerimizi ekleyip şerbetimizi ocağa koyuyoruz. Şerbetimiz kaynaya dursun ... kavur kavurabildiğin kadar helvanı kolların yorulsada en güzel tat bence un helvası :) unumuz koyulaşınca elekten geçirilmesi gerek Dikkat eidlecek şey ise elek plastik olmasın... Toplanan topurcukları elekte eleyip tenceremizdeki elenmiş unumuza şekerli yarı şerbet suyumuzu ekliyoruz ancak yavaş yavaş karıştırarak şerbeti tüm unu emecek şeklinde karıştırıyoruz. İsteyen yoğurarakta yapabilir. tencereden alıp borcam ya da istediğiniz bir kaba alıyoruz ve ya şekil vererekte ikram edilebilir. Üzerine fındık fıstık toz haline getirip ekleyebiliriz.. İstersek tencereden almadan önce içinede atabilirsiniz size kalmış. Hadi afiyet olsun :)
            
 Ben kaldil niyetine komşularıma ikram etmek için aliminyum folyoya dilimleyerek sardım Desenli peçetelerimle hediye paketi yaptım. Kurdelam bitmiş güzel beyaz kurdelayla süsleme fikrim vardı ancak kurdelam bitmişti bende çareyi lastikten yana kullandım onlarda hoş durdular :)
               


5 yorum:

  1. hani bize hani bize :)))

    YanıtlaSil
  2. Esra' cım bizi unuttun :( o güzelim helvadan yemek isterdik bizde:(

    YanıtlaSil
  3. geçen hafta yaptığndanda istiyorum ama ortaya bir karışık yaparsın artık esracıgım ;))

    YanıtlaSil
  4. oldu şimdi oldu :):):)

    YanıtlaSil
  5. ne zaman yapcaksınnnnnnnnnnnn :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni çok mutlu ediyor. Yorum yaparsanız çok mutlu oluyorum :)